Σε μερική αναστολή λειτουργίας περνά από την Δευτέρα το 2ο δημοτικό σχολείο Κισσάμου, μετά από κρούσμα κορονοϊού σε εκπαιδευτικό. Η συγκεκριμένη δασκάλα βρέθηκε θετική στον ιό και βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ το τμήμα στο οποίο δίδασκε αναστέλλει τη λειτουργία του.

Στη σχετική της ανακοίνωση η δημοτική αρχή σημειώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα η απολύμανση της σχολικής μονάδας, ενώ τη διαδικασία της ιχνηλάτησης την αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ που έχει ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό: «Σε σχέση με την είδηση του κρούσματος COVID -19 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου, για το οποίο ο Δήμος ενημερώθηκε μόλις το μεσημέρι του Σαββάτου από τον διευθυντή του σχολείου, θέλουμε να γνωρίσουμε στους δημότες μας ότι θα προβούμε σε απολύμανση του χώρου του σχολείου όπως ορίζει το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων σε σχολική μονάδα. Σημειώνουμε δε, ότι την ευθύνη για την ιχνηλάτηση των επαφών και για την περαιτέρω αντιμετώπιση του θέματος έχει ο ΕΟΔΥ, τις εντολές του οποίου αναμένουμε».

Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των μελών του να μην λειτουργήσει το σχολείο μέχρις ότου ολοκληρωθεί η απολύμανση των χώρων και η ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος: «Λόγω του επιβεβαιωμένου κρούσματος covid 19 στο σχολείο μας, και αναλογιζομενοι την ευθύνη μας έναντι όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας, πήραμε ομόφωνα την απόφαση να μην λειτουργήσει όλο το σχολείο μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ηχνιλατησεις από τον ΕΟΔΥ, οπότε αυτές κι αν γίνουν».

Δυο κρούσματα κορονοιού σημειώθηκαν στον ΓΕΛ Ανωγείων το απόγευμα της Παρασκευής μετά από έλεγχο rapid test. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δεν προβλέπεται κλείσιμο του σχολείου.

Η ανακοίνωση μήνυμα στους γονείς από το Λύκειο Ανωγείων έχει ως εξής: «Αγαπητοί γονείς. Σας ενημερώνουμε ότι διαγνώστηκαν από το χώρο του σχολείου, άτομα θετικά στον κορονοιό (Με rapid test). Ο αριθμός των κρουσμάτων σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δεν συνηγορεί στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, προβλέπεται όμως απολύμανση του σχολείου που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Από εσάς ζητάμε να είστε σε εγρήγορση, να παρακολουθείτε τα παιδιά αν εμφανίσουν συμπτώματα και να απευθύνεστε στο Κ.Υ Ανωγείων. Γίνονται προσπάθειες εκ μέρους του δήμου, για παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ για περαιτέρω ελέγχους. Ζητάμε την υποστήριξη σας στη χρήση μάσκας από πλευράς των μαθητών μέσα στη τάξη, στα διαλείμματα και στο χώρο του λεωφορείου. Καλή δύναμη και καλή υγεία».

Επίσης, η αναστολή λειτουργίας δύο τμημάτων του παιδικού σταθμού Γ’ ΚΕΠΑ Δειλινών στο Ηράκλειο για 14 ημέρες αποφασίστηκε την Παρασκευή, κθώς παιδί βρέθηκε θετικό στον ιό.

Τέλος, θετική στον ιό βρέθηκε και μία καθαρίστρια η οποία εργάζεται σε Δημοτικό Σχολείο στη Νεάπολη Λασιθίου. Όπως τόνισε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Μανόλης Μακράκης, η απόφαση για το αν θα κλείσει το σχολείο θα παρθεί έπειτα και από την ιχνηλάτηση των επαφών της καθαρίστριας.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μετά τα νέα μέτρα

Τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, έφεραν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, μεταξύ αυτών οι νομοί Λασιθίου και Ρεθύμνου.

Από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων των δύο νομών:

  • Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου: Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.
  • Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Ρεθύμνου: Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

By Anases